سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سرای اندیشه

گه گاهی که بلند بلند فکر می کنم در این صفحه منعکس می شود .

داشتم یک چیزی در خصوص امام عصر (ع) می نوشتم که برخوردم به مطالب جالب توجهی که یکی از خواهران بزرگوار طهورائیم  در وبلاگشون ( پیاده تا عرش )  نوشته بودند و همین باعث شد به فکر بیفتم و مطلبی رو در خصوص جوان و جوانی و جوان موندن بنویسم .

جوانی چیست ؟ بر اساس گزارش توسعه انسانی برنامه عمران سازمان ملل متّحد 1 جوان کسی است که بین پانزده تا سی سالگی باشد و این نتیجه با برخی از روایات هم سازگاری داره مثل فرمایشی از امام صادق (ع) که سی سالگی را آغاز میان سالی می دانند.2 این تعریف درباره سنّ تقویمی جوانی است اما با توجه به ویژگیهای همین مقطع می توان تعریف دیگری را هم از جوانی به دست داد . جوانی دوران قوّت و کمال نیرومندی انسان است که نشاط و شادابی، لازمه جدا نشدنی آن است . به همین دلیل هم همه دوست دارند همیشه جوان بمانند .

اما آیا می دانید رمز و راز جوان ماندن چیست و چه کار میشود کرد که گذر زمان پیر مان نکند؟

 ... چی فرمودید ؟ خواندن کتابهایی مثل : مراقبت از جوانی پوست و بدن ، آموزش پرورش اندام توسط آرنولد ، چگونه با ورزش جوان بمانیم  و ... ؟! ... بله ؟ مطالعه کتابهای روانشناسی و گذراندن دوره های توانگری ، تسلط بر استرس ، کلاسهای N.L.P و ... ؟! شما، بله شما ... چی فرمودید ؟ بی خیال دنیا شدن و چسبیدن به عشق و حال ؟!  « از من و شما بعیده » اجازه بدهید.

گر چه راه هایی که بعضی از افراد به اونها باور دارند ( مثل راه های بالا ) ممکنه در به تعویق افتادن پیری مؤثر باشه اما راه نهایی جوان ماندن اینها نیست .

عنصر اصلی و اولیه جوانی را شادابی و نشاط روحی و روانی جوان تشکیل می دهد و دین ما وجود باورهای درست و حق  و انجام اعمال صالح را رمز تداوم و بقاء نشاط و شادابی جوانی در انسانها می داند . امامی که راه های آسمانها برای او آشنا تر از راه های زمین اند یعنی علی (ع) اهل ایمان را اینگونه معرفی فرموده است : « [ او را چنان می بینی که]  کسالت و تنبلی از او دور و نشاط و شادابی اش همیشگی است »3 و امام صادق (ع) درباره اصحاب کهف به یکی از اطرافیان شان فرمودند : « مگر نمی دانی که اصحاب کهف همگی میانسال بودند اما خداوند به سبب ایمان شان ، آنان را ( فتیه ) یعنی جوانان نامید؟ ای سلیمان ! هر که به خدا ایمان آورد و تقوا پیشه کند جوان است .» 4

واقعیت این است که انسانهای شایسته هر قدر ظاهرا پیر تر می شوند و حتی شادابی جسم شان درهم می شکند،  به قوت اندیشه و نشاط و شادابی جانشان افزوده می شود  .

استادفرزانه ، مفسر بزرگ کلام الهی و  حکیم متأله  آیت الله جوادی آملی ( دام ظلّه ) از استاد شان مرحوم حکیم آیت الله میرزا مهدی الهی قمشه ای ( ره) نقل می فرمودند که : ایشان غزلهای زیبایی می گفتند ، روزی دو تا از غزل هایشان را به ما دادند و فرمودند : بگویید کدام مربوط به دوران جوانی من و کدام مربوط به دوران کهنسالی من است ؟  ما هم نگاهی کردیم و آن غزلی که عاشقانه تر بود و سوز و گداز عاشقانه بیشتری داشت خدمت شان ارائه کردیم و گفتیم : این اثر دوران جوانی شماست . ایشان لبخندی زدند و فرمودند : نه خیر این را همین چند روز پیش گفته ام .

بله دوست عزیزم ، حقیقت این است که ایمان واقعی به خدا، عشق و آرامش می آورد، و کسی که هم عاشق باشد و هم آرام ، پیر نمی شود . مگر نخواندی که جناب حافظ (ره) می فرماید :

هر چند پیر و خسته دل و ناتوان شدم

هر گه که یاد روی تو کردم جوان شدم

 

flower




[1] گزارش وضعیت جهانی جوانان 2003، ص 81

[2] وسائل الشیعه ، ج 7، ص 302

[3] کافی ، ج2 ، ص 230

[4] تفسیر عیاشی ، ج2 ، ص 323